Berlin är idag en av Europas mest dynamiska huvudstäder. Staden befinner sig i ett skede av snabb förändring och detta i kombination med en ovanligt avslappnad atmosfär gör den både utmanande och lockande.

Den finlandssvenske idéhistorikern Nils Erik Forsgård har levt och arbetat i Berlin i tre år och i boken 10115 Berlin bjuder han läsaren på en tankeväckande vandring genom den del av staden som en gång var huvudstad i DDR, men som nu utgör det pulserande hjärtat i den nya tyska huvudstaden. I 10115 Berlin blandar författaren nutid och historia samtidigt som han låter läsaren ta del av personliga erfarenheter och iakttagelser. Slutresultatet är en underhållande och originell introduktion till en av de mest utmanande huvudstäderna i det nya Europa.

 

PRESSRÖSTER:

 


"Forsgård kan skriva och kan sitt Berlin... (---) Tidens puls är annorlunda i Berlin än i Nykarleby och Helsingfors, den pulsen har Forsgård lyckats fånga under sina tre läroår (---) fascinerande."

JÖRN DONNER, Nya Argus, 6 / 2005
"...i bästa mening docerande och faktaspäckad, belärande som en gammaldags folkskollärare som vet allt, kan allt och som förstår sig på att göra detta intressant för läsaren. Resultatet blir en förnämlig grundkurs i ämnet Berlin."

BO-INGVAR KOLLBERG, Upsala Nya Tidning, 23.4.2006


"Det är inte enkelt att skriva om Berlin, förklarar Nils Erik Forsgård i 10115 Berlin (Atlantis) - siffrorna i titeln är hans
postnummer i stadsdelen Mitte. Men han lyckas göra det svåra enkelt utan att förenkla. Boken är en personlig och livfullt resonerande text i 77 korta avsnitt om en stad i ständig omvandling och tillblivelse."

STAFFAN SÖDERBERG, Sydsvenska Dagbladet, 5.10.2005
"Lycklig är den som får resa till Berlin med Nils Erik Forsgårds nya bok 10115, Berlin som promenadguide(---) Detta är alltså i högsta grad en bok att ta med på resan. Den bör också läsas av var och en som någonsin varit i Berlin, lika väl som av den som undrar om det är värt att resa dit (Svaret blir ja.)";.

PIA INGSTRÖM, Hufvudstadsbladet, 8.5.2005
"Just nu läser jag den finlandssvenske idéhistorikern Nils Erik Forsgårds bok 101 15 Berlin... Ingen annan svenskspråkig bok speglar det samtida Berlins behagliga tungsinne och kärva ödmjukhet bättre.""

ÖSTEN ROSVALL, Kulturbloggen, Sydsvenska Dagbladet, 16.2.2006
"Forsgård's profound factual knowledge and academic background make him uniquely qualified to discuss his topic with utmost authority.--- Apart from a somewhat annoying style of making each sentence in the principal text a paragraph all its own, Nils Erik Forsgård has written a most captivating, illuminating and easy-to-read book about a city that obviously stole his heart".

ANNE STAUSS, Swedish Book Review, 2006:1 
"Författaren bemödar sig om att teckna staden från ett individuellt perspektiv, greppet är analytiskt men boken är skriven med både inlevelse och känsla... Forsgård odlar både humor och ironi... Boken är full med överraskande, sorgliga, komiska och upplysande fakta och kan varmt rekommenderas"

ULF-ERIK SLOTTE, Västra Nyland, 11.5.2005
"Kontrasternas mästare."

KENNETH MYNTTI, Vasabladet, 17.8.2005
"Överlag rör sig tänkaren och flanören Forsgård över breda fält. Hans intresse mäktar t.ex. omfatta även sånt som kommunal ekonomi och förvaltningsmodeller och han förmedlar också allmänt bilden av en mångskiktad urban verklighet.(---) Det är i nutidsanalysen med dess ofta mentalitetshistoriska vinklingar och historiska förankring som boken i mina ögon framstår som allra mest intressant, men också ifråga om minneskulturen och det förflutnas (problematiska) närvaro i nuet har han mycket väsentligt att säga".

BROR RÖNNHOLM, Åbo Underrättelser, 7.6.2005

 

ISBN: 9789515222435
Cirkapris 26.50 €
Bandtyp: Häftad
Ladda ner fullstor bild