Anteckningar från en resa genom USA.

fter framgångarna med 10115 Berlin (2005) tar idéhistorikern Nils Erik Forsgård sig an USA. Han reser genom ett USA som närmar sig presidentval år 2008, och på vägen samtalar han med flera kända amerikanska författare och samhällsdebattörer, bl.a. Noam Chomsky i Boston. Heartlands handlar också om högst vanliga amerikaner och om deras vardag, om livet i det horisontella USA, bortom storstädernas skyskrapor. Heartlands är kryddad med de välbekanta forsgårdska iakttagelserna och paradoxerna, och i centrum står författarens återkommande fråga: Vad väger tyngst, friheten eller jämlikheten?

I Heartlands samsas historien med det dagsaktuella, idéhistorikern med journalisten. I Jamestown, Virginia, firar man i år att det har förflutit 400 år sedan USA koloniserades av de första vita européerna – vad är det man egentligen firar i USA år 2007? Mötena med människor i olika delar av landet bildar stopp på Forsgårds stora amerikanska resa, från Frihetsgudinnan i New York längs östkusten från Boston till Virginia och genom landet till västkusten, via Los Angeles till Florence, Arizona. Vägen går genom Heartlands, det vill säga Mellanvästern, de centrala och nordostliga delstaterna, områden som av amerikanska sociologer ofta ses som typiska för hela landet. Heartlands beskriver en resa från frihet till ofrihet och tillbaka.

 

PRESSRÖSTER:


"Bättre än Bernard Henri-Lévy, skriver jag i anteckningsboken. För två år sedan reste estradfilosofen från Paris tvärs genom USA i boken American vertigo. Nu har Nils Erik Forsgård gjort samma, men långsammare och tusen gånger mer lyhört... Hela resan är som en pilgrimsvandring till den inlåsta och dödsdömda. Som en resa längs motorvägarna, slättens moderna floder, upp mot frihetens mörka hjärta: rädslans blinda begär att låsa in och döda. Det är genialt."

PER WIRTÉN, EXPRESSEN, 18.2.2008

"Till skillnad från så många andra européer på besök i USA, för­söker inte Forsgård berätta för amerikanerna hur det är. Han lyssnar.... Diskussionen om de olika frihetsbegreppen ger stadga åt boken. Den blir mer än en samling reseintryck interfolierade av noteringar om dödsstraffet. Nils Erik Forsgårds bok är rentav en av de bästa som skrivits på svenska om USA de senaste åren".

MAGNUS ERIKSSON, Svenska Dagbladet, 22.2.2008"Vad ska man då säga om Forsgårds amerikanska äventyr? Jo, återigen, det är sensationellt bra. Jolo skulle knappast gjort det bättre. Från det vackra mottot av Thomas Wolfe på försättsbladet, "There were new lands. His heart lifted" till slutscenen med den dödsdömde Scott Nordstrom på Death Row som visar upp sin överarmstatuering "LIBRA" är detta ungefär så bra som det litterära reportaget kan bli".

PER-AXEL SVENSSON, Borås Tidning, 13.2.2008"Det är en fascinerande resa Forsgård tar med läsaren på. Med sitt mycket personliga och poetiska språk lyckas han dessutom röra sig fritt mellan det absolut vardagliga och det högst abstrakta".

MATS KOLMISOPPI, Göteborgs-Posten, 19.2.2008"Första gången jag hörde indierockbandet Guided by Voices blev jag helt tagen. Det var som att lyssna på ett fullklottrat skissblock. Förbifladdrande korn av genialitet, fragment av halvfärdiga låtar, ibland bara några takter, sedan vidare till nästa idé. Konceptet kändes underbart respektlöst, så fritt, ett slags skamgrepp på hela skapandeprocessen. Aldrig fastna. Aldrig känna motstånd. Åt helvete med skrivkramp! Det går även att göra böcker på det sättet... Nils Erik Forsgårds senaste bok "Heartlands" är en riktig Guided by Voicesbok."

HENRIK HAMRÉN, Sydsvenska Dagbladet, 13.2.2008 "Heartlands" är ett nytt bevis på Forsgårds förmåga att fånga det stora i det lilla, att förena historiska insikter med sinne för det självupplevda och att därtill kunna formulera allt detta i ett språk som i sin skenbara enkelhet i bästa stunder når poetiska höjder. Den här förmågan visade han redan i sin föregående bok "10115, Berlin" en sentida pendang till Jörn Donners nu halvsekelgamla reportagebok från samma stad. Det är inte många finlandssvenska journalister som kan mäta sig med Donner och Forsgård när det gäller reportagets ädla konst". 

HENRIK OTHMAN, Jakobstads Tidning, 13.12.2007

 

"Färden genom Mellanvästern tar sju veckor och säger mer om detta gåtfulla land än jag har lärt mig under de sammanlagt sju år jag i olika repriser har vistats i Förenta staterna (---). Forsgårds road book hör till samma kategori som bland annat John Steinbecks Travel with Charlie, Sven Delblancs Åsnebrygga, amerikahataren Jean Baudrillards Amerika och den hävdar väl sin plats i urvalet".

PER-ERIK LÖNNFORS, NY TID, 28.2.2008"Nils Erik Forsgårds reportagebok Heartlands är rykande aktuell och borde bli obligatorisk läsning för alla som intresserar sig för USA".

PHILIP TEIR, Hufvudstadsbladet, 10.11.2007

"Han skriver bra, suggestivt, i korta stycken med oväntade vändningar och associationer.... I sina bästa stunder påminner Forsgård om en Anders Ehnmark eller en Sven Lindqvist... Forsgård förblir en behagligt resonerande betraktare, påläst, men alltid lite på avstånd. Och när jag slår ihop boken vet jag fortfarande inte vad han egentligen ville ha sagt, ja, jag är inte ens säker på om han är för eller emot dödsstraff".

PETTER LARSSON, Helsingborgs Dagblad, 28.2.2008"Heartlands är en mycket läsvärd bok. Intelligent och med en eftertanke och analys som känns helt enkelt rätt. Den är intelligent utan att för den skull någonsin bli högtravande och trist (...). Det här är en bok som håller världsklass och man får hoppas att den når ut till en större publik (...).

MARCUS JANSSON, Österbottningen, 27.11.2007"Utan att överdriva eller försköna berättar Nils Erik Forsgård rakt om dagens Amerika. Om det han ser och upplever. Paranoian och propagandan som krupit in hos småstadsmänniskan efter 11 september 2001. Lustigt nog får han mig att tänka på kontrollsamhället Iran. Hur bisarrt lika dessa två länder är. Vad glad jag är som lämnade dem båda."

NEGAR JOSEPHI, Sveriges Radio P1, Kulturnyheter, 27.2.2008"Har du ingen möjlighet att själv resa genom USA, läs boken. Har du möjlighet att själv resa, läs boken och du kommer att se ännu mera."

KJELL HERBERTS, Vasabladet, 22.11.2007"Heartlands är oerhört mångsidig i sin framställning av det amerikanska samhället. Det finns knappt någon aktuell problemställning som inte tangeras i boken. (---) Vem som helst som har ett litet intresse för USA kan ha stor behållning av den här boken. Och vem som helst kan lära sig en hel del. Åtminstone gjorde jag det."

MARTIN WELANDER, Västra Nyland"...en fyllig och insiktsfull bild av hur man tycker och tänker i världens enda återstående supermakt".

STEN-ERIK ABRAHAMSSON, Nya Åland, 30.1.2008

 

ISBN: 9789515224781
Utgivningsår: 2007
Cirkapris 25.90 €
Bandtyp: Häftad
Ladda ner fullstor bild